Balett

Balett är en riktigt gammal dans och en av få medeltida dansstilar som fortfarande dansas. Balett kommer från Italien och betyder liten dans. Dansen såg sitt ljus under 1400-talet och spreds sedan mellan de olika hoven. Först 1638 kom baletten till Sverige. På 1800-talet hade baletten sin storhetstid och det är under denna period som flera av de mest klassiska verken som ännu dansas skrevs. Baletten blev dessutom tillgänglig för en bredare massa och inte enbart överklassen. Flera balettdansare fick superstjärnstatus och Ryssland kom att bli balettens stora land vilket tidigare varit Frankrike och ursprungslandet Italien.

Ännu älskas baletten

Nu för tiden finns det stora chanser att se världens bästa balettdansare i Sverige. Duktiga dansare turnerar med föreställningar över hela världen. Det var inte längesedan Moskvabaletten var i Stockholm och satte upp Svansjön. Svensk balett håller även den hög internationell nivå. I Sverige finns flera balettskolor men För att höja dansens status ansökte balettakademin om att bli högskola tidigare i år. I SVT fick vi för några år sedan följa med bakom kulisserna hur det gick till när dansare utsågs till en roll i balettuppsättningar. Konkurrensen är stenhård och baletten är fortfarande älskad av publiken. Det finns flera olika balettyper, den klassiska baletten känner de flesta till men de mest kända föreställningarna tillhör typen narrativ balett.

Svansjön en klassisk föreställning

Det finns många kända balettföreställningar. Nötknäpparen, Giselle och Törnrosa för att nämna några. Tjajkovskijs Svansjön är kanske den mest kända balettföreställningen världen över. Det är en klassisk saga om prinsen som blir kär i svan, som egentligen är en förtrollad prinsessa. Det finns två olika versioner på slutakten. Den ursprungliga versionen slutar lyckligt, men det var med det olyckliga slutet som den gjorde succé. Det är många ballerinors dröm att få spela prinsessan, det är nämligen den svåraste utmaningen inom baletten. Svansjön har även tagit steget utanför balettscenen. Fredrik Rydman har korrigerat en version som flyttat sig till nutiden med modern dans och tagit världen med storm. Även Hollywood har producerat Svansjön med den Oscarsbelönade filmen Black Swan.

Memoir