Barn och dans

De flesta håller med om att dans är positivt för alla åldrar och något som är nyttigt för både kropp och knopp. Barn har redan tidigt ett särskilt förhållande till musik och när de hör instrument och rytmer börjar de genast gunga och röra på sig. Redan innan de kan gå ordentligt svänger barn på kroppen när de hör musik. Rörelseglädjen finns där naturligt. Som förälder behöver man inte låta barnet prova på barndans om man inte vill, men många föräldrar och barn uppskattar denna aktivitet. Hos Bigbaby hittar du bekväma kläder att dansa i samt allt ditt barn kan tänkas behöva.

Glädje och styrka

Forskning visar att dans i alla åldrar har positiva effekter både på humöret och hälsan. Dansandet är inte bara roligt, utan också nyttigt. Även små barn utvecklas genom att röra sig till musik och musiken stimulerar flera sinnen på samma gång. Hörsel, syn, känsel, balans och muskler aktiveras. Det är inte bara kroppen som får jobba utan även hjärnan. Glädjen och hälsan ökar markant när man dansar, vilket syns hos såväl gammal som ung. Dessutom blir man starkare både fysiskt och mentalt.

Flexibilitet och uthållighet

Att dansa kräver flexibilitet och koordination, vilket man kan förbättra genom att helt enkelt dansa ännu mer. Särskilt när det gäller barn kan man se med blotta ögat hur de blir allt säkrare i sina rörelser och trivs med att prova vad kroppen klarar av. Spontan dans tränar kroppen den också, men inte lika intensivt som organiserad dans där dansen mer kan liknas vid motion. När det gäller barndans brukar fokus ligga på glädjen att röra sig tillsammans och att träna på göra olika kombinationer av rörelser till musik. Denna typ av dans kräver inte lika intensiv uppvärmning som till exempel balett eller tävlingsdans där musklerna måste värmas upp och stretchas innan belastning.

Positiva hälsoeffekter

Dans passar alla oavsett ålder och att le och skratta när man dansar är helt naturligt. Bäst syns detta hos barn där dansen också ökar både självförtroende och kroppskännedom. En del forskare har också upptäckt att dans fungerar som ett ungdomselixir för hjärnan. Dans håller med andra ord hjärnan ung och alert. Det är känt sedan tidigare att motion bromsar ålderstecken och cellnedbrytning, vilket barn inte behöver fundera så mycket på.

Däremot kan det vara en god idé att uppmuntra barn att dansa och grundlägga vanor som faktiskt kan förlänga livet i det långa loppet. Äldre människor med demens har gjort positiva framsteg i rätt riktning med hjälp av dans. Det är aldrig fel att ägna sig åt aktiviteter som håller oss unga både fysiskt och psykiskt. Att dansa tillsammans med sina barn kan också ge upphov till många glada skratt och roliga stunder. Sätt på stereon och släpp loss!

Memoir