Dans – en konst i rörelse

Dans är fysiskt stärkande och roligt att utföra! Dans gör oss glada och inom många länder har man unika kulturdanser som representerar landet. Dans har funnits sedan urminnes tider och i det antika Egyptens tid under Gamla riket 1900-2200 f.Kr., var det endast män som utförde dans. Idag finns det en enormt stor variation på dans som människor världen över utövar.

Dansens betydelse för uppvaktning

Dans kan ha många betydelser för var och en i olika situationer. Dans kan även vara ett sätt att lära känna en person och en form av uppvaktning. Förr, under 1700-talets glansperiod, hade man så kallade sällskapsdanser. Sällskapsdanser var ett av de vanligaste sätten att lära känna nya människor. Idag har vi danser både som fritidsintresse men även om man går på en dejt, och då är det roligt att dansa ihop! Vill man ha bra tips på dansmoves, finns det smart vägledning för hur man lyckas med bra dans på till exempel en dejt. En del kan faktiskt även träffas första gången genom dans, för att sedan gå och ta en drink vid baren och lära känna varandra. Vill man träffa någon som man vill dela sitt liv med, finns det många bra hemsidor för dejting som man kan besöka! Att bli uppbjuden till dans kan vara smickrande och ibland en del av en uppvaktning. Om man inte vill dansa med personen som bjuder upp, finns det inget tvång att tacka ja och man kan artigt tacka nej. Dans kan föra människor närmare varandra även på danskurser. Många dansstilar kan vara mycket sensuella och vackra, som till exempel salsa eller flamenco. Visst kan det vara en lockande tanke att dansa dessa heta danser med en potentiell partner? Dans i alla former är ofta en bra isbrytare att ha som aktivitet på första dejten.

Dans är bra för hälsan

Det är bevisat att dans har positiva hälsoeffekter och gör oss friska, gladare och smartare! Dans är rena hälsokuren för både kropp och själ, då man både har roligt och stärker kroppen! Man motverkar även sjukdomar och man får en bättre blodcirkulation. De mentala fördelarna är många med dans. Man får förbättrat minne, ökar inlärningsförmågan, stimulerar kroppens lugn- och rosystem, ökar självkänslan och dans kan minska stress och ångest.

Dans är en konstform som tar sig många uttryck i olika länders kulturella sammanhang. Folkdans är något som framhäver landets kultur och speglar en historia. Inom kultur och konst, räknas dansen som en stor del av samhällets sätt att uttrycka kreativitet och är en vacker konstform. En dansform som uppskattats ända sedan 1400- och 1500-talet, är balett. De som ägnar sig åt balett, vet att balett är tuffare än man tror och balettdansen kräver enormt fokus, styrka och mental vilja. Genom dans förs människor samman världen över och är en ordlös kommunikation som alla kan förstå!

Memoir