Dans som hobby och livsstil

Det finns idag ett fåtal personer som kan försörja sig som professionella dansare i Sverige. Det finns några balettdansöser/dansörer, några enstaka streetdance-grupper, några som är med och coachar deltagarna i Lets Dance och så några som kan leva på att vara bakgrundsdansare till olika artister och i stora evenemang som Melodifestivalen. För de flesta andra av oss är dock dansen mer av en hobby, eller en livsstil som vi inte får betalt för. Men för den sakens skull betyder det inte att dansen inte ger något tillbaka, tvärtom!

Dans för ökad hälsa
Dansen är något som gör att vi rör oss. Vi får starkare ben, bättre balans och rejält förbättrad hjärt- och kärlhälsa, bland annat. Detta samtidigt som vi blir gladare. Människor har i alla tider använt dans för att uttrycka känslor, både glada känslor och sorgsna känslor. Dansen kan hjälpa oss hantera sorg eller förstärka den glädje vi känner när något bra har hänt.

A couple ballroom dancing in an empty dance studio.

Dans som en social aktivitet
Dans är ett perfekt sätt att träffa och lära känna nya människor. Det finns gott om danskurser, studiecirklar och dansgrupper att engagera sig i och lära sig nya danser. Kanske vill du börja dansa hiphop, vals eller traditionell afrikansk dans? Det är inga problem, leta bara upp en kurs och ge dig dit. Det fina med den typen av kurser är att här får alla vara sig själva och utveckla i sin egen takt. Dans är en sällskapsaktivitet oftast utom tävlan, så alla gynnas av att även de andra blir bättre, för då kan man utvecklas tillsammans.

Dans för att träffa en partner
Många par har bildats på dansbanan eller på en buggkurs. Dansen erbjuder en unik möjlighet till närhet och intimitet med andra människor och en möjlighet att lära känna en person på djupet genom dansen. Den som dansar ljuger inte, och den som har lite erfarenhet kan bedöma det mesta om en person utifrån hur hen dansar. Är det en inbunden person, eller en passionerad, eller någon som gillar att sluta sig inåt och fokusera? Om du träffar någon du vill lära känna även utanför dansbanan är den perfekta post dans-aktiviteten förmodligen biljard, liksom dansen kräver den sporten både kroppskontroll och förmåga att fokusera.

Memoir