Dans som terapi

Människor har i alla tider dansat och rört sig till musik. På senare år har dansterapi dock blivit ett begrepp, där dans ses som en konstnärlig uttrycksform som kan användas vid behandling av till exempel depression eller vid traumabehandling. Utgångspunkten är att kropp och själ samverkar och hittar uttryckssätt bortom orden och de klassiska terapisamtalen.

Begreppet Rörelsekommunikation är förgrundaren till dansterapi och lanserades 1982 av lektor Johan Borghäll. Rörelsekommunikation är en kombination av dans, gymnastik, terapi och lek som bygger på att människor kombinerar just terapi och mental utveckling med fria rörelser till musik. Målet var ökad insikt och kompetens på både det sociala och fysiska planet. Idag har dgroup of people at urban dance classessa idéer utvecklats vidare till det vi idag kallar dansterapi.

Dans som en väg till glädje

Dans har visat sig vara en effektiv terapiform vid stress och utbrändhet, och kan med fördel kombineras med mer traditionell behandling som terapisamtal. Även personer som lidar av sömnbesvär, ångest och ätstörningar kan bli hjälpta av dansterapi, som kan utföras både i grupp eller ensam. I vissa fall dansar man tillsammans med sin terapeut, eller observeras av denna, i andra fall rör man sig till musik i ett stängt rum och bara låter känslorna flöda och hitta uttryck i kroppens rörelser. Forskning har visat att dans är en effektiv väg för att hitta tillbaka till glädjen och hitta balans i livet.

Dansa med företagshälsan

I Sverige erbjuder de flesta arbetsgivare möjlighet till hälso- och friskvård via arbetet. I många fall betyder det att alla anställda erbjuds en summa som de kan spendera på aktiviteter inom området för hälsa och friskvård såsom ett gymkort, klippkort på badhuset, massage eller en yoga kurs. Kom ihåg att friskvårdsbidrag avser både fysisk och mental hälsa. Passa på att kombinera nytta med nöje och lägg din del av friskvårdsbidraget på en danskurs! Ofta behöver du då inte ligga ute med pengarna, utan danskursen faktureras direkt till företaget. Om du som danslärare inte har ett registrerat företag går det utmärkt att fakturera utan företag via olika tjänster.

Memoir