Folkdans

Folkdans kallas de specifika danser som kommer från antingen vissa geografiska platser eller från en viss kultur. Precis som namnet avslöjar dansas folkdans oftast till folkmusik, eller som det också kallas; spelmansmusik. Beroende på vart man i världen studerar den typiska folkdansen för just det området så finns det drag som skiljer dem åt. Till exempel har folkdans i gamla Sverige förknippats med något som bönderna höll på med, medan det i Asien var något som det fina folket sysselsatte sig med på fester och större högtider. Något som dock varit universalt för folkdans är att man har haft speciella dräkter på sig när man dansat. Vissa anser att danserna är starkt förknippade med traditioner, i Dalarna till exempel brukar man bära folkdräkt och dansa folkdans till folkmusik på midsommar afton. Koreografierna kan man i vissa fall spåra på samma sätt som man kan hitta rötter i språken och hur de härstammar från samma ursprung.

Folkdans är inte en utdöende genre

Eftersom folkdans har mycket med tradition att göra så har det blivit en dans som de äldre fört vidare till sina barn och barnbarn i flera generationer. Under årtionden med mycket influenser från USA och Storbritannien har ungdomar i Sverige glidit fram över dansgolv i glitterstrud, headbangat till tung metal och skrik eller rört armar och ben i takt till musiken som en robot. Till mångas förvåning så visar faktiskt trender att intresset ökar bland unga för just folkmusik. Det handlar i detta fallet inte just om svensk folkdans utan serbisk folkdans där ett serbiskt kulturcenter fått över 300 nya medlemmar på bara ett år. Som dansare uppskattar jag alla former av dans, även om jag inte själv skulle vilja utföra alla. Serbisk folkdans är väldigt vacker och elegant och därför tänker jag ge det ett försök. Det bästa med att dansa i grupp är just känslan när alla sätter en koreografi som man länge jobbat med och att känna lagkänslan som uppstår när alla blir lika lyriska och glada.

Känslan av att dansa i grupp

Att stampa fötterna i golvet så att det låter som en Jordborr i marken i takt med musiken skapar en mäktig känsla. I serbisk folkdans kan många vara med och dansa samtidigt vilket ökar svårighetsgraden när det kommer till att dansa i takt, men samtidigt blir det väldigt snyggt när man väl gör det. Speciellt för den här dansen är att både män och kvinnor har ett skärp som man i många moment ska använda sig av. Det höjer definitivt effekten av dansen. Många andra folkdanser skulle kunna lära från vad serbisk folkdans gör idag eftersom det är ganska ovanligt att ungdomar dras till dessa aktiviteter. Självklart är det bättre att ungdomar hittar varandra genom träning, lagsport och liknande event hellre än att de hänger på fritidsgårdar eller ännu värre; på stan om kvällarna. Något som de märkt på det serbiska kulturcentret är att ungdomar gärna bjuder in ungdomar och att det är den bästa marknadsföringen.

Memoir