Orientalisk dans

Det de flesta tänker på när de hör ”orientalisk dans” är sannolikt magdans. Det stämmer visserligen att magdans är en form av orientalisk dans, men idag omfattar orientalisk dans så mycket mer. Dansen har sitt ursprung i folkdans från mellanöstern och norra Afrika, men har med tiden utvecklats till många olika stilar och former, både när det gäller själva dansen och de kläder som bärs till dansen.

Ett exempel på en stil som har utvecklats från den traditionella magdansen är Tribal Fusion, som i sin tur har växt fram genom att blanda två andra magdansstilar: American Tribal Style, eller ATS, och American Cabaret. Tribal Fusion utvecklades så sent som på 1990-talet, av Carolena Nericcio, men den som verkligen etablerade Tribal Fusion som en dansstil, och skapade många av de element som 800px-Rachel_Brice_1_DSC_0126karakteriserar stilen idag, var Jill Parker och hennes danssällskap Ultra Gypsy. Några typiska drag för Tribal Fusion är en nedskalad variant av dräkten som bärs i Tribal, ett större rörelseregister, att man dansar till modern, DJ-mixad musik och att man inkorporerar teatrala element i föreställningarna. Det är också vanligt att man blandar in dansrörelser från andra dansstilar som popping, hiphop och flamenco.

En av de skolor som lär ut orientalisk dans i Sverige är Layali Orientaliska Dansskola. Skolan ger en tydlig bild av den bredd som finns inom orientalisk dans idag, då den bland annat erbjuder kurser i magdans, Tribal ATS och Tribal Fusion, Bollywood, afro/dancehall och burlesque fusion. Den som är nyfiken att prova, men skulle vilja se vad det handlar om först, kan gå på någon Layalis avslutningsuppvisningar, som sker efter varje termin på skolan.

Något som är viktigt när man ska uppträda inför publik i en uppvisning som Layalis, oavsett vilken dans man dansar, är att man känner sig självsäker. För att vara självsäker det självklart viktigt att man har lärt sig sin dans väl, men en minst lika viktig faktor är att man är nöjd med sitt utseende. Det kan därför vara en bra idé att till exempel besöka en tandläkare inför uppvisningen, om man har problem med sina tänder och känner sig för självmedveten för att le. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm ska du gå in på Distriktstandvarden.se, så att du kan få hjälp i tid till din uppvisning.

Memoir