Så blir du en bättre dansare

Att bli en bra dansare handlar inte bara om att lära sig danssteg och komplicerade koreografier. För att nå sin fulla potential behövs även rörlighetsträning och styrketräning samt bra återhämtning i form av sömn och kost.

Många dansare tränar flera timmar om dagen vilket gör att belastningen på kroppen blir stor. Tyvärr drabbas många dansare av förslitningsskador när de blir äldre och det gäller därför att träna styrketräning regelbundet för att bibehålla en stark kropp som tål mycket träning utan att bli skadad. Även om du har drabbats av artros går det att komma tillbaka till ett aktivt liv med mycket dansträning genom rätt behandling. Hos Joint Academy får du professionell behandling av fysioterapeuter via din mobil och kan följa dina egna framsteg mot ett smärtfritt liv på ett enkelt sätt.

Träning för att utvecklas som dansare

Grunden till att bli en bra dansare är självklart att öva på danssteg och koreografier men bara dansträning räcker inte för den som vill bli riktigt bra utan även rörlighetsträning och styrketräning behöver finnas med i träningsprogrammet. En dansare behöver vara vig och kunna sträcka ut både ben och armar i ganska extrema positioner vilket gör att många dansare tränar för att kunna sitta i split och spagat. Även styrketräning för hela kroppen är nödvändig för att klara av att dansa under lång tid utan att kroppen blir skadad. Flera danser är dessutom mycket fysiska med handstående och volter vilket kräver både balansträning och akrobatisk träning.

Rätt återhämtning för dansare

Dans kan tyvärr bli en inkörsport till fixering på kost och vikt eftersom danssporten delvis är en utseendesport och träningen ofta bedrivs i salar med stora speglar där varje rörelse av den egna kroppen syns under träningen. Att hålla igen på maten och försöka gå ner i vikt leder inte till bättre reslutat som dansare utan istället riskerar återhämtningen att bli lidande och skador brukar komma som ett brev på posten när kroppen inte får tillräckligt med energi. Nyttig kost i rätt mängd är därför en av de viktigaste punkterna för att optimera återhämtningen och gör dig stark och uthållig så att du klarar av att dansa flera timmar i sträck. På Livsmedelsverkets webbplats hittar du information om nödvändiga näringsämnen och rekommendationer på kostupplägg.

Det är också viktigt att undvika att stressa för mycket eftersom långvarig stress bryter ner kroppen. Bra sömn är det allra viktigaste men även stunder av vila i soffan med en tidning eller en bra ljudbok i lurarna gör att kroppen slappnar av. Vissa trivs även med att meditera eller att göra lugn yoga där varje position bibehålls i flera minuter. Det finns till och med sömnyoga som är extra avkopplande för den som behöver varva ner.

Memoir