Tango – ett sensuellt skådespel

Det finns många danser som både ger en god kondition och en fin hållning, men det finns få danser som är så sensuella och underbara att betrakta som just tangon

– främst den argentinska. Den argentinska tangon är inte bara en dans – den är ett skådespel som man aldrig får nog av. Två professionella tangodansare kan få vem som helst att häpna och tappa hakan av entusiasm. Även klädesplaggen är eleganta och sexiga. Kläder som dock är betydligt bekvämare att bära är kigurumi -dräkter, som ser ut som stora pyjamasar i form av djur eller liknande. Med en sådan mysdräkt kan du krypa upp i soffan och titta på tv och varför inte en tango-uppvisning? Vi ska göra en djupare inblick i tangons värld.

Vad säger tangon?

Tango är en dans som verkligen vill förmedla ett budskap. Det är en aggressiv dansform som i mångt och mycket ger utlopp för de innersta känslorna. Tangon behandlar ofta ämnet kärlek och uppbrott samt den komplicerade relationen mellan män och kvinnor.

Tango som terapi

Eftersom detta är en så pass känslosam dans, så har tangon faktiskt kommit att spela en viktig roll inom dansterapin, då människor under dansens gång har lättare för att utforska vilka de egentligen är och vad de känner.

Tango kan också vara en förträfflig sysselsättning för par som tappat gnistan och vill utforska både romantik och sexualitet på nytt. Genom att dansa tango så kan man komma närmare sin partner, överkomma tabun och försöka tänka på och sätta sig in i vad den andre har för behov.

Tangons historia

Det finns olika typer av tango – finsk tango, rioplatensisk tango och argentinsk tango. Den argentinska är den mest kända och också den mest utvecklade formen. Den startade i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och spred sig sedan vidare till resten av Sydamerika och världen. Idag är dansens fäste fortfarande i Argentina och man kan som turist hitta många klubbar som erbjuder tangolektioner.

Ordet tango härstammar dock från Afrika, då ord som tambu som betyder trumma rotade sig i det sydamerikanska folket när afrikaner kom över till den nya kontinenten och tog med sig både språkbruk och traditioner. Man tror således att grunderna till tango kom just från svarta sydamerikaner. Dock smälte olika danssteg samman med europeiska invandrares och deras danser.

Man tror att de första dansstegen som togs i tango , började på bordellerna. Dansen började sedan rota sig på de olika dansställena som kallades ”milonga”. Anledningen till att den blev så populär var att det fanns fler män än kvinnor vid tidpunkten och att männen tränade sinsemellan för att imponera på kvinnorna på dansställena. Tangon blev därmed en nationaldans som håller sig kvar än idag.

Memoir