Vals – en populär pardans

Den populära pardansen vals har dansats sedan en mycket lång tid tillbaka. Redan på 1500-talet såg utövades dansen i Frankrike, men då under namnet la volte. Hur valsen såg ut på den tiden har diskuterats, men många menar att det var en mer långsam version av vals som precis som idag dansades i tretakt. Under slutet av 1800-talet kom den engelska valsen, men denna försvann dessvärre i takt med att andra världskriget tog fart. Den moderna valsen som man ser idag kan vara både långsam och i snabbare takt, likt den engelska valsen, och har inslag av amerikansk vals som uppkom under 1900-talet. Precis som de allra flesta dansstilar har valsen utvecklats otroligt mycket sedan dess uppkomst och idag dansas den både på bröllop, baler och för nöjets skull. Det finns flera olika sätt att dansa vals. Den vanligaste versionen är gammelvals, som går ut på att det första danssteget är unikt och man kan t.ex. börja dansen med att ta ett längre kliv.

Vals i solnedgången

Vals är en dans som passar alla åldrar och som är relativt enkel att lära sig. Tillsammans med en partner dansar man två och två och musiken går i en tretakt. I Sverige finns det många olika dansskolor att vända sig till för den som vill lära sig dansa på riktigt eller för par som vill träna på den första dansen tillsammans på bröllopsdagen. Stockholm erbjuder några av de bästa dansskolorna i landet, men i Husvik/Brännö har man gjort valsen till en riktig tradition. Under sju lördagskvällar varje sommar så anordnas dansen på klipporna. Här samlas både vuxna och barn för att tillsammans njuta av de traditioner som går långt tillbaka i tiden. Redan år 1941 var det tydligt att en valstradition hade uppstått och än idag åker folk långa vägar för att äta skärgårdsbuffé och dansa tillsammans i solnedgången. För den som inte vill befinna sig i den klassiska danssalen är detta alltså ett mycket bra alternativ och enklaste sättet att ta sig ut till ön är med spårvagn och båt.

Dansa professionellt eller som nöje

Det finns många anledningar till att man väljer att börja dansa vals. Kanske har valsen alltid varit en del av ens liv eller så har intresset vuxit fram på äldre dar. Vissa dansar för att det är en mycket trevlig och bra motionsform, medan andras kärlek till dansen är så stor att de väljer att göra sig en karriär av det. För att lära ut vals professionellt krävs det att man har kunskap om de olika valsstilar som finns och att man har utövat dansen själv. På Netjobs kan du som söker arbete som danslärare hitta flera olika arbetsgivare i hela Sverige. Söker du jobb som vals-lärare är det oftast enklast att använda sig av den fria sökfunktion som hemsidan erbjuder och där fylla i sökord som passar den typen av jobb du söker. Se till att du har ett bra CV redo där dina bästa egenskaper presenteras tydligt och kom ihåg att en intervju på en dansskola skiljer sig en aning från en intervju på ett kontor. Var förberedd.

Memoir