Dans för en god hälsa

Många njuter av dans och ser det som någonting härligt och underhållande, något man kanske gör när man går ut och roar sig på helgen. Men förutom nöjet i aktiviteten så är dans otroligt bra för hälsan, både den fysiska och mentala. Olika dansformer ger olika mycket motion och träning. Låt kroppen röra sig till härliga rytmer och du mår bra i både kropp och själ! Vissa dansformer är rena fitnesspassen som tar dig till ditt livs toppform om du lägger ner tid på träningen. Förutom det så finns det en hel del studier) som visar att dans är ett bra medel mot psykisk ohälsa.

young ballet dancer jumping on a lilac background. Ballerina is wearing in blue dress and pointe shoes. The outline shooting - silhouette of girl with smoke effect

Fysisk aktivitet i olika former används för att behandla, och även förebygga, psykisk ohälsa som bland annat depression, ångest och stress. Dans är en form av fysisk aktivitet som undersökts i området för hälsa och ohälsa, och som man sedan konstaterat har en positiv effekt på samtliga av dessa områden. Dessutom kan dansen hjälpa till att öka på och förbättra både en låg självkänsla och ett dåligt självförtroende, något som är vanligt hos unga tjejer. Genom dansen får man motion, må bra-hormoner utsöndras och man får chansen att uttrycka sig. Ju mer man håller på med dansen, desto lättare är det att hitta passionen i det man gör. Att ha en hobby ger livet en högre mening och även det är en framgångsfaktor för hälsan.

Även den fysiska hälsan har många fördelar att hämta i dansen. Du får en bättre kroppskontroll, bättre hållning, starkare kropp med mer muskler och bättre kondition. Träningen förebygger sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes, och det förbättrar immunförsvaret. En starkt tränad kropp förebygger risker för skador och förslitningsskador. Om du exempelvis har ryggproblem och får gå till en kiropraktor Stockholm eller den ort där du bor kan du ha nytta av att successivt bygga upp en styrka i ryggen och övriga kroppen, exempelvis genom dans. Dansen är så mycket mer än bara motion. Det kan vara hård träning som trimmar din kropp, gör dig friskare, starkare och gladare idag och i framtiden.

Memoir