De svenska folkparkerna
Den svenska folkparken har en lång historisk bakgrund. Den första parken anlades 1796 i Hällefors och finns faktiskt kvar ännu idag på samma plats. Sedan byggdes fler och fler över hela Sverige. Syftet med folkparken var först och främst att ha en plats för att mötas och diskutera politik eller ha en religiös samlingsplats. Senare användes folkparken mer som ett ställe där man möttes och hade folkfest med dans och annat nöje. Sedan 1999 ingår alla folkparker i riksorganisationen Folkets hus och parker och man beräknar att det finns cirka 900 hus i Sverige idag.
Dansbandsvecka i Malung
Dansbandsveckan i Malung är årets största händelse för många dansintresserade och cirka 80 dansband uppträder. Det finns 6 dansbanor så det finns minst 3 000 kvadratmeter att dansa på under dansbandsveckan. Många bor på de många campingplatserna som finns i området, antingen i stuga, husvagn eller tält. Cirka 3 000 husvagnsekipage checkar in under veckan med danssugna människor. De flesta som besöker Malung är från Sverige men det kommer även besökare från andra länder såsom Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Kanada, USA, Ryssland och till och med Sri Lanka. Polisen har väldigt lite att göra under veckan och man tror att det kan ha att göra med att människor dansar i stället för att ställa till med bråk.
Dans genom historien
Redan för länge sedan dansade man vid olika tillfällen. Präster i det gamla Egypten dansade vid religiösa samlingar och krigssammanhang och likaså gjorde romarna. Naturfolken har deras danser som hyllar deras kultur och tradition och här i Norden har vi folkdanser som polka, hambo och schottis. Idag ser en del dans som en motionsform som ger en stark och flexibel kropp. Sällskapsdanser som tango, salsa och rumba lockar med sin rytmiska steg och spännande musik. Det finns många populära TV-program som visar dans både i tävlingsform och som rent nöje vilket gör att fler och fler får lust att lära sig att dansa.